Raspbian 11 Bullseye – nová verze systému

Možná jste si všimli, že již koncem roku 2021 vyšla nová verze operačního systému Raspbian 11, která má kódové značení Bullseye. V doslovném překladu sice znamená terč, ale vývojáři Debianu, ze kterého Raspbian vychází, používají pro značení jejich verzí jména postaviček z filmu Příběh hraček (Toy Story), v tomto případě Woodyho koně z druhého dílu.

Upgrade ze systému verze 10 (kódové značení Buster) je možná, ale osobně bych ji nedoporučil. Naopak bych celou věc pojal pěkně od základů, tedy vypálení samotného image Raspbianu a následné vyzkoušení nových způsobů instalace – tedy skriptů PiBuilderu a zejména jako otestování úspěšné obnovy zálohy.

Tímto vším se totiž nejenom naučíte používat PiBuilder, ale zejména připravíte a provedete tzv. recovery plán (plán obnovy) v realitě. Když by vám potom odešla třeba v budoucnu SD karta (kterou výslovně a opakovaně nedoporučuji používat) nebo se stalo cokoliv jiného s HW, tak máte již připravený a zejména funkčně ověřený PiBuilder v celé jeho kráse, samozřejmě s ověřením úspěchu obnovy zálohy (schválně, zkusili jste si vůbec někdy zálohu obnovit?).

A aby toho všeho nebylo málo, osobně bych zvážil i přechod na 64 bitovou verzi Raspbianu 11. Tato sice stále ještě není oficiálně „stable“ (stabilní produkční verze), nicméně již brzy to budou dva roky, co ji dost uživatelů používá (již od verze 10/Buster). Od února 2022 již jako oficiální stable verze!

Sám jsem se rozhodl již trvale přejít na 64 bit. Zejména vzhledem k faktu, že vývojáři již přestávají v mnoha případech opouštět 32 bit architekturu. Typickým příkladem z našeho IoT světa může být InfluxDB, kde přestali podporovat ARMv7 u verze 1.8.10 a nynější 2.x, respektive 2.1, je již pouze 64 bit – ARMv8-A/AArch64.


Pokud se tedy chcete pustit do přechodu na nový systém a vyzkoušet si vše výše napsané v praxi, tak jsou vám k dispozici návody z předchozích dnů.

Osobně doporučuji nejprve začít s převodem old-menu branch na master:


A po ověření fungování celého IOTstacku pokračovat s pomocí PiBuilder:


Jaký máte názor na 64 bit systém vy? Podělte se o něj klidně v diskusi níže.

Jedna myšlenka na „$ s“
Zanechat komentář