Raspbian – základní příprava a instalace

Koupili jste si Raspberry Pi (ideálně model 4) a řešíte, jak vůbec nainstalovat operační systém Raspbian? Vyřešit tento problém by Vám mohl tento návod, který ukazuje doslova vše krok za krokem tak, aby toto zvládl i naprostý amatér.

Tento návod je úvodním návodem do celé problematiky týkající se úspěšného rozchození základního systému, jeho nastavení, následného ideálně přesunu na SSD disk a instalaci tzv. IOTstacku. Samozřejmě, pokud chcete pouze instalovat systém a provozovat na něm vlastní řešení, nemusíte poté dále pokračovat na doporučené další návody.


Krok č. 1 – vytvoření bootovací SD karty se systémem

V první řadě je potřeba mít SD kartu (minimálně o velikosti 8 GB) a čtečku karet v počítači nebo na USB. Vložíme tedy SD kartu do čtečky. Dále budeme potřebovat program Raspberry Pi Imager, který si stáhneme pro platformu Windows, MacOS nebo Ubuntu.

Po jeho instalaci a spuštění klikneme na CHOOSE OS:


Zkontrolujeme, že je vybrána varianta Raspberry Pi OS (32-bit) ve verzi Desktop (Recommended). Nesnažte se vybírat jinou, protože třeba ve verzi Lite není GUI přítomné a bude potřeba například pro deCONZ/ConBee II.


Následně pokračujeme kliknutím na CHOOSE STORAGE:


A vybereme SD kartu ve čtečce (v tomto případě 32 GB karta, připojená jako disk F:\):


Dojde k aktivaci tlačítka WRITE a tedy pokračujte kliknutím na něj:


Program nás varuje, že dojde k vymazání celé karty, což potvrdíme kliknutím na YES:


Nyní máme několik minut čas, program si sám stáhne požadovaný image a zapíše ho na kartu.


Po skončení nám zahlásí, že došlo k úspěšnému zápisu (Write Successful) a po kliknutí na CONTINUE dojde k systémovému odebrání karty a tedy ji můžeme následně vyjmout.


Krok č. 2 – aktivace SSH a připojení

Kartu vyjmeme ze čtečky a vložíme opětovně zpátky, čím dojde k opětovnému přiřazení písmena disku. Otevřeme tento disk ve svém oblíbeném programu (na screenu Total Commander pro Windows) a vytvoříme zde prázdný soubor s názvem ssh. Tento je důležitý, abychom „aktivovaliSSH a tedy Raspberry Pi nemuselo být připojené k monitoru/klávesnici a mohli jsme jej dále ovládat přes síť.


Přes PuTTY (Windows), Terminal (MacOS) či jiný oblíbený SSH klient se připojíme k Raspberry Pi. Návod naleznete například zde, samozřejmě jako IP adresu (Host Name or IP address) musíte zvolit IP adresu vašeho Raspberry Pi a spojení zahájíme kliknutím na Open.


Při úspěšném navázání spojení se objeví login as:, čímž nás systém vyzývá k vložení přihlašovacího jména a následně i hesla, vše potvrzujeme klávesou Enter.

Výchozí přihlašovací jméno je pi a heslo je raspberry.


Krok č. 3 – aktualizace systému, bootloaderu a EEPROM

Prvním krokem je aktualizace samotného celého systému Raspbian, což provedeme zadáním příkazu sudo apt update (aktualizace seznamu dostupných balíčků z repozitáře), následované příkazem sudo apt upgrade, který již provede samotnou aktualizaci.

U druhého příkazu se nás systém zeptá, zdali chceme opravdu pokračovat, což potvrdíme stisknutím klávesy Y a následně Enter (Pozn. zde si všimněte, že Y je velkým písmenem, což znamená tzv. výchozí volbu, tedy v reálu by stačilo stisknout pouze samotný Enter).


Po dokončení aktualizace provedeme restart zařízení zadáním sudo reboot a potvrzením Enter.


Při restartování dojde k odpojení od SSH, tedy musíme se znovu připojit a postoupíme k aktualizaci EEPROM bootloaderu a firmware. Pro tento krok si odskočte do následujícího článku a po provedení všech kroků se vraťte:


Krok č. 4 – vypnutí WiFi

Z důvodů předcházení problémů se zamrzáním WiFi při současném provozu s SSD na USB 3 je doporučeno provést vypnutí WiFi rozhraní (více k tomuto problému zde), což provedeme následujícími příkazy:

sudo bash -c "echo -e '\nallowinterfaces eth0,wlan0' >> /etc/dhcpcd.conf"
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl restart dhcpcd
sudo reboot

Krok č. 5 – konfigurace bootování z USB a nastavení časové zóny

Po předchozím restartu se musíme opětovně připojit přes SSH a spustíme zadáním příkazu sudo raspi-config konfigurační rozhraní Raspberry Pi.


Vybereme volbu 6 - Advanced options.


Pokračujeme na volbu A6 Boot Order.


Vybereme možnost B2 – USB Boot. Tuto volbu můžete vybrat, i když v nejbližší době neplánujete HDD/SSD přes USB. Všimněte si totiž, že se Raspberry Pi nejprve pokusí nabootovat z USB a když se mu to nepodaří, tak bude bootovat z SD karty.


Konfigurátor zahlásí, že bylo zvoleno výchozí bootovací zařízení na USB. My můžeme pouze potvrdit kliknutím na Ok.


Následně v hlavním menu zvolíme položku 5 Localisation Options.


V dalším podmenu vybereme L2 Timezone.


V seznamu Geographic area vybereme Europe.


V seznamu Time zone vybereme Prague.


Krok č. 6 – konfigurace VNC serveru

V hlavním menu vybereme možnost 3 Interface Option.


Pokračujeme na volbu P3 VNC.


Konfigurátor se zeptá, zdali chceme aktivovat VNC Server, což potvrdíme kliknutím na Yes.


Konfigurátor nás pouze informuje, že VNC Server byl aktivován.


Následně v hlavním menu vybereme možnost 2 Display Option.


V dalším podmenu zvolte D1 Resolution.


Zde si můžeme vybrat rozlišení, které nám vyhovuje (či dle rozlišení vlastního monitoru). Osobně jsem vybral možnost DMT Mode 85, což odpovídá rozlišení 1280×720px.


Konfigurátor pouze potvrdí, že rozlišení bylo nastaveno na vybranou volbu (v mém případě tedy DMT mode 85). Pokračujeme potvrzením Ok.


Nyní již v hlavním menu vybereme volbu Finish, čímž ukončíme konfigurátor.


Konfigurátor se zeptá, zdali chceme Raspberry Pi restartovat, což potvrdíme volbou Yes.


Chcete-li Raspbian používat k jiným činnostem, máte jej po restartu připravené pro vlastní využití. Chcete-li do budoucna přejít na SSD, musíte ještě provést průvodce v navazujícím kroku č. 7.


Krok č. 7 – základní průvodce v GUI přes VNC

Po předchozím kroku se Raspberry Pi restartujete a my si mezitím otevřeme náš oblíbený klient na VNC (stáhneme si například zde). Po jeho otevření vybereme File a poté New Connection (či stiskneme Ctrl+N).


Do položky VNC Server vložíme IP adresu Raspberry Pi a potvrdíme OK.


Po následném poklepání na předchozí nastavené připojení ve VNC (nezapomeňte, přihlašovací jméno je pi a heslo raspberry) uvidíme GUI plochu rozhraní Raspbian, kde uprostřed bude spuštěný výchozí průvodce. Spustíme jej kliknutím na Next.


Na následující obrazovce nastavíme v Country volbu Czech Republic, v Language zvolíme Czech a Timezone Prague. Dále zatrhneme obě dvě volby níže, tedy Use English language a Use US keyboard. Nakonec pokračujeme kliknutím na Next.


Průvodce nám oznámí, že výchozí heslo raspberry doporučuje změnit na nové. Vložíme tedy zde 2x po sobě vlastní nové heslo, které se pokusíme nezapomenout. Opět pokračujeme kliknutím na Next.


Další volbu můžeme potvrdit pouze kliknutím na Next.


Průvodce nám ukáže dostupné WiFi sítě, které přeskočíme kliknutím na Skip.


Update systému můžeme také přeskočit, protože jsme to již prováděli výše. Tedy opětovně klikneme na Skip.


Jako poslední nás průvodce informuje, že úvodní nastavení je hotovo. Potvrdíme kliknutím na Done.


V tomto okamžik tento návod skončí a vy můžete používat Raspberry Pi k zamýšleným účelům.

V případě, že chcete přejít z SD karty na HDD/SSD, případně provozovat IOTstack, tak můžete pokračovat v dalším navazujícím návodu.


$ s myšlenky na „$ s“
  1. Zdravím, chci se zeptat jestli lze první krok využít stejně i pro SSD disk? Díky

    1. Jasne, to je idealni stav, rovnou pripojit pres USB a vypalit na nej.

      Nicmene v kazdem pripade bych doporucoval jet cestou PiBuilderu (pokud ji nejedes).

Zanechat komentář