O nás

První úterý v březnu roku 2021 došlo ke spuštění webu IOTcz.cz, který má za cíl sdružovat informace týkající se IoT.

Samotnému založení webu předcházela roomka na platformě ClubHouse, kde se od konce ledna 2021 začali postupně scházet lidé z oboru IT – IoT, SmartHome řešení, HomeKit, základů sítí, bezpečnosti a všeho, co s touto problematikou souvisí. Tato roomka velmi rychle získala na oblibě a poměrně záhy došlo k jejímu dennímu zakládání po 22 hodině a začala se zde scházet bezva parta lidí. Nebylo výjimkou, kdy se společné debaty protáhly do ranních hodin.

V průběhu času vznikla potřeba na předávání si informací, odkazů a obrázků a proto byl spuštěn na Discordu i vlastní server IoT CZ s několika kanály, kde i přes den probíhá online pomoc.

Postupem času jsme všichni společnými silami (tedy spíše pravidelnými návštěvami) usilovali o získání statusu klubu (club) na ClubHouse, což se nám v průběhu března 2021 také podařilo. Na ClubHouse tedy již můžete „dát follow“ klubu IOT CZ, případně si nás každý den přijít (nejenom) poslechnout.

Jako dalším vývojovým krokem bylo právě spuštění tohoto webu, který si klade za cíl soustředit informace z této problematiky na jednom místě a být jednoduše přístupný i nováčkům, například v problematice okolo Raspberry Pi, řešení SmartHome a souvisejících věcí. Tyto informace jsou poskytovány formou článků zdarma v rámci komunitního sdílení.

Z tohoto vyplývá, že je vhodné soustředit dobrovolníky, kteří budou ochotni přispívat svými vědomostmi.

Vyznáte se v dané problematice? Chcete ostatním pomoci? V tom případě se neváhejte zaregistrovat a můžete začít psát vlastní články.


Autoři článků (řazeno abecedně)

GinBook (Patrik Ingr)

Aniž by věděl, co jej za mnoho let potká, s prvním programováním a automatizací se potkal v době výkonného stroje IQ151 a programu Karel na základní škole. V čase následujícím jej vlastně programování provází stále, jen se nejedná o IT věci, ale o strojírenské stroje.

K samotnému SmartHome se dostal s prvním nákupem NetAtmo meteo stanice v září roku 2016. Byť iOvce už několik let před tím, stále neměl pojem, co je HomeKit. Přestože mu přibývaly doma další hračky, od regulace topení, přes různá čidla a světla, teprve až v 2019 pomalu začal pracovat s HomeKit.

V roce 2020 zjistil, že vznikl Hoobs na RPi a uživatelsky snadná instalace a také, že má spousty věcí, které by mohl takto protlačit do HomeKit. Pravda je, že to je byla slepá cesta a následně přešel na čistý HomeBridge, Node-RED, InfluxDB, Grafana, ConBee II a nakonec IOTstack.

Pokud jde o domácí internetovou infrastrukturu, mnoho let fungoval s Mikrotikem a dodnes ho považuje za velmi dobré řešení, přestože přešel na UniFi. Toto zejména z důvodu jednodušší správy a dalších výhod, které mu tento systém nabízí.

Jelikož se SmartHome prudce vyvíjí a každým rokem je více zařízení a možností, občas každého potká slepá cesta, a ne všechny zařízení spolu pracují, a ne všechny aktualizace a firmware jsou dokonalé. Jak říká Martin Čert, Patrik je citlivý lakmusový papírek a „Když se něco podělá, je to u něj“. Ovšem má to jednu výhodu, nutí jej to být stále v pozoru a učit se novým věcem. Proto se občas v nějakém článku podělí o ty slepé cesty a jak to případně dělat lépe.

Jeho základní životní motta jsou:
  • životní: “Když se něco podělá, je to u mně
  • pro ostatní: „SmartHome je koníček na celý život a je to drahý koníček. Opravdu do toho půjdete?

S474N (Martin Čert)

O obor IT se zajímá od útlého dětství, kdy již jako malý přetáčel kazety v TESLA SP210T ve spojení s osmibitovým PMD-85. Od té doby se z něj postupem času stal zarytý fanoušek iOS zařízení (iPhone, iPad, Watch), z počítačů preferuje zejména notebooky výrobců DELL či Lenovo.

V počítačových sítích začínal doma na modemech od 2400 bps až po 56400 bps, následně přešel na router U.S. Robotics Broadband Router, poté se přes legendární Asus WL-500g Deluxe, s firmware od Koppel, dostal až k projektu Turris (v1.1 a následně i Omnia), který jej naprosto učaroval. Součástí jejich základní dokumentace se stalo také jeho několik vlastních návodů. Z důvodu absence komplexního řešení sítí (router, switch, AP) se dostal až ke značce Ubiquiti. U této značky si oblíbil zejména výrobní řadu UniFi, jejímž je zároveň evangelizátorem ve svém okolí.

Od roku 2011 se zajímá o řešení pro SmartHome, které vyústilo ve vlastní návrh řešení a realizaci chytré domácnosti postavené na průmyslovém PLC a jeho modulech. Díky následnému spuštění Apple HomeKit se mu celou domácnost (čítající několik stovek prvků) podařilo překlopit a svou domácnost tedy ovládá nejenom z mobilního telefonu, ale přes Siri i hlasem ze svých hodinek. Volné chvilky tráví neustálým vylepšováním a také psaním návodů pro ostatní.

Jeho základní motta jsou:
  • životní: „Mám jednoduchý vkus, spokojím se s tím nejlepším
  • základní MaR (měření a regulace): „Co neměřím, to neřídím
  • pro ostatní: „Poučte se zdarma z mých chyb

Spartakus (Jiří Vaško)

Vystudovaný učitel matematiky a informačních technologií. Jeho vztah k IT je tímto jasný ? O IT se zajímá od dětství a při studiu se živil programováním. Nyní předává své nabyté zkušenosti a znalosti budoucím generacím.

Postupem času propadl značce Apple, protože kdo ji jednou zkusí v komplexním měřítku, tak pozná, že to dává smysl. Stejně tak jako síťové systémové řešení od UniFi. Obojí člověk ocení jako celek, ne jako jednotlivé moduly.

Chytré domácnosti se věnuje od roku 2020, ale zužitkovává zde své zkušenosti ze studií a také naplňuje svůj cíl – mít vše pod kontrolou a dělat to kvalitně. Hlavně se rád podělí o své zkušenosti, proto se rozhodl přispívat na tento web.

Životní motto:

Když něco děláš, dělej to kvalitně”.


Volkswagen (Vít Horník)

V roce 2020 se začal aktivněji zajímat o možnosti domácí automatizace a seznamovat se tak s pojmy jako Raspberry Pi, Raspbian, Node-RED a další. Celé věci naprosto propadl a v rámci své domácnosti se průběžně snaží nahrazovat hloupá zařízení těmi, které lze integrovat do HomeKitu.

Není sice povoláním programátor, ani přímo z oboru IT, ale je průkopníkem slepých uliček, nedostatek erudice dohání vlastním nadšením.


Zanechat komentář